top of page

EAMES CHAIR: židle století

Aktualizováno: 3. 10. 2022

75 let ovlivňuje to, na čem denně sedíme




Světový bestseler v židlích


Je s námi třičtvrti století. Jako žádná jiná ovlivňuje to, na čem sedíme už od r. 1948.






Eames Chair, židle manželů Eamesových


V minulých letech, kdykoliv jsem viděla nějaký hodně trendy interiér, byla tam. Plastová bílá židle s dřevěnýma nohama spojenýma černými drátky. Byla všude a často. Už i pro klienty moc okoukaná a rozšířená. Tím pádem mě nelákala.


Až jsem našla starou pohlednici Vitry s výběrem jejích slavných modelů sedacího nábytku. Byla tam i s rokem vzniku 1948. Cože!?? Padla jsem a začala o ní číst.


Dnes židle mnoha podob a variant. Původně navržená manželi Charlesem a Ray Eamesovými pro poválečnou výstavu levného nábytku v New Yorku roku 1948. Cílem soutěže bylo získat pro americké domácnosti po válce lehký, odolný, levný a snadno udržovatelný nábytek. Něco co funguje, moc nestojí a vejde se i do malého bytu.




Charles a Ray


Navrhují vůbec poprvé sedák a opěrák jako jednu skořápku, svým tvarem perfektně přizpůsobenou lidskému tělu. Půjčují si pro ni materiál kokpitů a kapot letadel - polyesterovou pryskyřici vyztuženou skelnými vlákny. Nohy jsou ze dřeva nebo ocelových drátů. Díky tomu je židle pohodlná, lehká a pevná.


Získávají cenu a roku 1950 ji začíná sériově vyrábět firma Herman Miller. Stojí 25 dolarů. Ve stejném roce je židle vystavena v Muzeu moderního umění v New Yorku. Od roku 1957 ji pro Evropu a Střední Východ vyrábí firma Vitra, která od r. 1988 používá při výrobě polypropylen místo skleněných vláken.






První kusy


Jsou v barvách šedobéžové, tmavěšedé a lehce průsvistné barvě pergamenu. Brzy přibude zelený odstín mořské pěny, tmavěmodrá, žlutá, okrová a červená.





Nohy a sedák


Jsou navzájem kombinovatelné. Nohy mají 4 základní varianty: dřevo, ohýbanou kovovou tyč, systém ocelových drátů inspirovaný Eiffelovou věží a nohy houpací. Další typy konstrukce noh jsou šité na míru konkrétnímu klientovi. Židle jsou později stohovatelné a vybrat si můžete i s čalouněním. Stojí 25 dolarů.


Díky nápadu oddělit nohy a sedák a nabídnout je zákazníkovi zvlášť má dnes Eames Chair až na 100 tisíc různých kombinací. Také fanoušků a spokojených klientů.


Z Eames Chair si vybere každý. Hodí se všude a pro všechny.


Po prvotním úspěchu ji začínají nadšeně používat celé Spojené Státy, ale i Evropa a další svět. V domácnostech, kancelářích i veřejných prostorách. Pamatujete žluté a červené sedáky ve starých tramvajích?



Obyčejný design jedné židle tak modernizuje poválečnou Ameriku v každé domácnosti.





Vyberte si tu svoji





Znali jste ji?

Nebo jako já jen z dálky?



p.s.:


Když chcete vědět


Kdo jsou Charles a Ray, tvůrci této neobyčejné židle.







15 zobrazení0 komentářů
bottom of page