top of page

PROČ SI PUSTIT PODZIM DO BYTU?

Aktualizováno: 8. 11. 2021




4 tipy, jak si na podzim vyladit svůj životní prostor



Pusťme si podzim blíž k tělu


Ale proč?! Proč zrovna tohle nejméně vlídné a sychravé roční období, plné nachlazení a chmur z ubývajícího sluníčka a zkracujících se dní? Dní, kdy bychom nejraději nevylezli z postele a jediné, co nás po ránu nakopne, jsou 3 espressa. Proč si tohle pouštět víc k tělu?


Možná je nevlídné ráno jenom ve městě přeplněném dopravou a depresivní jen den nabitý k prasknutí povinnostmi. Třeba ta mlha a sychravost má svůj smysl a může být krásná.


V přírodě určitě. Jak ji použít v našem uběhaném světě? A jak ve svém bydlení? A proč vlastně tam?


Čas třídění a prodlévání


Mám ráda podzim čím dál víc. S přibývajícím věkem potřebuju víc klidu i úklidu. Ve svém denním režimu, v myšlení i v prostoru, který mě obklopuje. A na to je pro mě podzim skvělá doba. Líbí se mi barevné listí, déšť i zima. Vždycky jsem milovala podzimní barvy. Později jsem na mateřské potřebovala regenerovat u čtení a zaujalo mě „východní“ pojetí tohoto ročního období: podzim jako čas třídění.


Potřebného od nepotřebného, čas návratu dovnitř, ukládání toho nejvzácnějšího, co jsme doteď nashromáždili pro další životní etapu, čas zpomalení a odpočinku.


To bylo něco pro mě a moji ne/schopnost najít si v každodenním shonu čas pro sebe a pro to, co mi dodává energii. Nejvíc mě překvapila jeho bílá barva. Staří Číňané si asi víc všímali válejících se mlh nad zoraným polem a jemných pavučinek v lese, než zářivě spadaného listí, které časem stejně zhnědne a uschne.


Dojíždí sběr plodů léta, příroda přestává růst a začíná tlít a odpočívat. Pro/dlévá. Já tedy svůj životní prostor ladím na podzim vyhazováním bince a prodléváním.


A jak to souvisí s bydlením?


Pro mě je bydlení životním prostorem, který mě obklopuje a utváří do velké míry to, co a jak žiju. Když je harmonický, jsem vklidu a nevyšiluju. Třeba že není uklizeno, vypráno, navařeno (doplňte si). Když není, mám k vyšilování blíž. Věřím, že změny, které probíhají v přírodě, podobně probíhají i v nás.


Když si přírodu přitáhnu nějakým způsobem k sobě domů, jsem jí blíž a víc v souladu také sama se sebou. Plus nějak přirozeně mám potřebu odrážet v bydlení to, co se odehrává venku. Třeba jen v kytce na stole nebo věnci na brance. Lidé si odedávna zdobili příbytky v souladu s tím, co se dělo venku. V zimě doufali v další jaro skrze zelené chvojí zastrčené všude možně. Na jaře řezali rašící větvičky a zdobili vejce.





Proto chci nyní s vámi sdílet:

4 tipy, jak přilákat podzim do bytu


1. VYTVOŘME SI MÍSTO PRO TO DŮLEŽITÉ

Proberme a vyhoďme vše, co nám neslouží. Začátkem podzimu doma začnu třídit, čistit, uklízet a vyhazovat, co nepoužíváme a je pro nás nepotřebné. Je to moje potřeba s novým školním rokem, s dřívějším stmíváním a kratším pobytem venku. A je velmi praktická i s blížícími se Vánocemi (pak už neuklízím).


Můžeme toto období využít pro vytvoření úplně nového místa ve svém domově. Místa pro chvíli klidu, kam se může každý zašít, když potřebuje být sám. Může to být jen výklenek v okně, venkovní domek, část terasy. Pro jógu, knížku, dýmku.



2. UŽIJME SI ÚRODU A NEŘEŠME SLOŽITÉ DEKORACE

Užijme si všech dobrých věcí, které nám přineslo léto. Doma s dětmi lepím vylisované barevné listy na prosklené dveře (naše podzimní žaluzie). Z větviček šípků děláme věnec a jsou krásné i ve váze. Kaštany, ořechy, větve a kameny nasbírané cestou ze školy rovnám za okno či do květináče. Mnohdy je děti prostě vysypou i s hlínou na stůl a máme podzimní atmosféru jak vyšitou.


Když neodolám nátlaku, vyřežeme dýni (svého předchůdce má i v našich dávných pohanských zeměpisných končinách, kdy se do řepy či tuřínu vsadil uhlík jako památka na zemřelé předky). Od začátku listopadu za naším oknem svítí lucerny (zavařovačka polepená a pomalovaná čímkoliv) a místo pohádky na dobrou noc je antipožární stezka domem s papírovými lampiony.


Nepotřebujeme složitě hledat dekorace, podzim se dekoruje sám, stačí jej využít.

Někdy chceme přece jen vyzdobit stůl na nedělní oběd nebo podzimně naladit obývák pro plánovanou návštěvu. Máme bílé nádobí, tak koupím třeba jen hořčicové ubrousky, dám neutrální ubrus (pokud nějaký najdu) a děti na něj s radostí nasbírají a naaranžují své podzimní poklady. K tomu do vázy třeba suchou trávu (je krásná).



3. PUSŤME PODZIM JEŠTĚ HLOUBĚJI

Proč máme potřebu vyladit své bydlení podzimně? Někdy už možná tradičně v tomto období pořizujeme doplňky v podzimních tlumených, zemitých barvách. Mohou být i hezké, ale co s nimi uděláme na Vánoce nebo v létě?


Možná hledáme hlavně kvalitní zpracování, trvanlivý materiál, příjemný dotek, kousek přírody. Co si místo sezónních blbinek pořídit něco kvalitního, co dlouhodobě vydrží? Podlahu ze dřeva, nový stůl, jednotnou výmalbu. Cokoliv, co potřebujeme a máme na to prostředky a chuť. Něco, co nám bude sloužit a nemusíme to co čtvrt roku měnit. Je to jen pár vět, ale podtrhla bych je.


Když nechceme nebo nemůžeme provádět složité úpravy: jednoduše k bílému či přírodnímu základnímu vybavení přidejme přírodní a kvalitní doplňky, které nám dávají smysl a využijeme je i jindy: lněný ubrus, kvalitní židli, vlněnou deku. Cokoliv, co nás uvede do většího klidu a pohody.


Jeden lehce luxusní tip: vychutnejme si obrazy podzimu skrze prosklené plochy. Nebojme se domů pořídit velké okno nebo prosklené dveře (když to jde). Venku je sychravo a prší a my se můžeme těšit výhledem do proměňující se přírody. Nejen na podzim.



4. JDĚME VEN

Jděme ven obejít pár bloků nebo si zaběhat. Udělejme si venku v neděli obědový piknik, ranní sestavu jógy nebo si se svou odpolední kávou vylezme na balkon. Letošní už téměř klasicky teplý podzim je pro mě super na tu ranní jógu venku a oběd na terase. Občas se sousedy rozděláme oheň na zahradě a opékáme a popíjíme kde co. Taky sbíráme houby a šípky, nakládáme zelí a trháme švestky na největší pochoutku.


Pro mě je podzim to nej období, jak ve svém bydlení něco změnit, přestavět nebo proměnit. Třeba jen vyměnit doplňky nebo předělat praktičtěji dětem pokoj. Využijte jej, usnadněte si pozdější vánoční shon a pusťte se také do toho. Stačí jen malinko, krok za krokem. Tady píšu pár tipů, jak proměnit své bydlení nejen na podzim.


A když na změnu nemáme čas ani chuť?!

Užijme s vděčností toho, co nám v tuto chvíli příroda nabízí a mějme hezký podzim!


Jsou to jen moje postřehy, moc ráda si od vás přečtu, jak vnímáte podzim vy. Jestli se to u vás s časem nebo věkem mění. Jaká je to pro vás doba? A jestli je pro vás důležité, aby byl podzim ve vašem bydlení vidět?









Petra Petrovská

Návrhy a realizace interérů

29 zobrazení0 komentářů
bottom of page