top of page

ZÁDA KUCHYŇSKÉ LINKY

5 tipů, z čeho udělat "tu" stěnu za kuchyňskou pracovní deskou





Nejdřív se rozhodněte,

z čeho budete mít pracovní desku a jak bude vypadat celá kuchyň.

Podle toho vyberte záda.





Pomocné otázky, na které si odpovězte:

Chci, aby deska i záda tvořili na pohled jeden celek?




Nebo chci, aby byla na pohled jasně rozdělená spodní a horní část kuchyně?





Dále vybíráte

podle materiálu, montáže nebo aplikace. A ceny.



Když chcete mít desku i záda jednotná,

udělejte


1. Obklad z desky

Doporučuji, když chcete mít pracovní desku i záda stejného vzhledu. Dodavatel desky vám dodá stejný dekor i na svislou plochu, jen svislá deska bude tenší (cca 9 - 15 mm, podle materiálu desky).

Materiál můžete mít od nejlevnější klasické kuchyňské laminátové desky, přes tenší a odolnější kompaktní desku po spárovku ze dřeva masivu (dubu, buku i třeba ořechu). Vody a vlhkosti se u dřeva bát nemusíte, obklad se ošetří lakem, olejem nebo voskem stejně jako pracovní deska. Jen je třeba ji častěji utírat.


Nejluxusnější vzhledem i cenou pak je přírodní nebo umělý kámen.




Nebo

2. Stěrku

Nejen vzhledu betonu. Můžete mít jakoukoliv barvu i strukturu, podle možností dodavatele. Běžné jsou přírodní odstíny bílé, šedé nebo béžové. Podle složení stěrky někteří výrobci nabízí i klasické barevné odstíny dle RAL, ale také rzi nebo zlata či mědi. Volte jen směs na voděodolné bázi, ne s obsahem cementu! Cement nasává vodu a stěrka by rychle mohla být poškozená. Obecně 1.500,- - 2.500,- za metr.





Když chcete mít desku i záda různá,

udělejte



3. Obklad keramický

Jsou to klasické dlaždičky. Dříve nejčastější podoba, která dnes nemusí být nudná. Volte ji, když chcete mít "záda" výrazná, s dekorem nebo něčím "jiná", než desku a skříňky.







4. Obklad skleněný

Elegantní, bezúdržbová a na pohled luxusní varianta. Nerozbitné tvrzené sklo lze použít i za plynový sporák. Sklo může být čiré (tzv. FLOAT), probarvené (jakýkoliv odstín RAL nebo NCS") nebo s vaším originálním potiskem (včetně vlastní fotky). Sklo se k podkladu lepí po instalaci pracovní desky a horních skříněk. Otvory pro vypínače a zásuvky se předem vyříznou. Obklad může být i podsvícený. Cenově náročnější možnost.





5. Tapetu

Nejlevnější a také nejméně trvanlivá varianta. Zato si ji můžete vybrat v jakémkoliv dekoru - dřeva i mramoru, kachliček i betonu. Tapetu si můžete nalepit i sami, nejlépe na vyrovnaný, vystěrkovaný podklad.




6. Omyvatelný nátěr

Kvalitní nátěr může být "neviditelný" a můžete ho použít i do luxusnější kuchyně. S vědomím toho, že bude třeba jej možná čas od času obnovit.





Abyste do své kuchyně zvolili tu nejvhodnější zádovou desku, je to základní přehled.


Když potřebujete vědět víc,




Když nechcete kuchyni řešit sami,


S výběrem

poradím,

vyberu za vás

nebo navrhnu celou kuchyň.




83 zobrazení0 komentářů
bottom of page