top of page

ČÍM NATŘÍT PLOT?

Aktualizováno: 8. 11. 2021


průlezku, terasu, pergolu nebo venkovní lavičku. Doplňte si, co potřebujete natřít vy.


Aby vypadal přirozeně dřevěně a zároveň dlouho vydržel?


Jak to udělat?


Tak nějak vím, že nechci chatový lesk ani tmavohnědý socialistický luxol. Už při školních výletech jsem si všimla, že stavby s časopisu vypadají na místě jinak. Že během necelého roku zešednou a oprýskají se, zatímco na fotce dřevo září přirozeností a novotou.

Možná by byla vhodná otázka, jaké dřevo je vlastně přirozené. Na vzduchu ničím nenatřené přirozeně časem šedne. Dřív se napouštělo třeba volskou krví, kyselým mlékem nebo bílilo vápnem. Něco jako přirozený vzhled dřeva tedy neexistuje (?).


Tak nějak vím, že kdo má venku jakoukoliv dřevěnou plochu, je nutné ji každý rok přetírat, pokud chci, aby byla pořád hezká. A to dá práci.



Nejde to i jinak?


Ideálně bez práce?!


Když hledám dostupné možnosti, jako reálné se nabízí:


1. DŘEVO NECHÁM jak je

Postavím plot, průlezku, terasu nebo lavičku a ničím ji nenatřu. Časem zešedne. Dřevu to nevadí (tvrdému, měkké dlouho nevydrží). Jestli to nevadí i mně, je všechno v pořádku. Co když to však takhle nechci? Co když chci plot nešedý, medově dřevěný i po půl roce?


2. DŘEVO NATŘU lazurou

Svůj plot, průlezku, terasu nebo lavičku můžu natřít olejovou lazurou bezbarvou. Lazura se do dřeva vsákne a ochrání jej před větrem, ne už tak deštěm, sluncem a tedy zešednutím. Nebo jen na velmi krátkou dobu. Pro delší ochranu použiji raději olejovou lazuru s barevným pigmentem. Pigment je barevná složka, která strukturu dřeva úplně nepřekryje, naopak ji může podtrhnout a dodá dřevu větší či menší barevný odstín. Čím více pigmentu (čím více barvy) lazura má, tím je výsledné dřevo tmavší a tím je také chráněno více před UV zářením. Můžu si koupit již namíchanou směs lazurovacího oleje a pigmentu nebo si ji namíchat sama. Když chci světlé, přirozené dřevo, snažím se vybrat nějakou světlejší. Základní odstíny se pohybují od bezbarvé, přes světlehnědou, rezavou, dočervena, po ořechovou až tmavě hnědou.

Před samotným nátěrem natřu dřevo ochranným nátěrem proti plísním a škůdcům. Venkovní nátěr provedu 2 – 3x, podle výrobce konkrétní lazury. Dobré je nechat jej zaschnout 8 – 24 hodin. + Tip truhláře: po zaschnutí každého nátěru je dobré povrch opět mírně zdrsnit, aby se dřevo otevřelo pro vsáknutí nátěru následujícího.

Každé zhruba 1-2 roky jej obrousím a natřu znovu olejem nebo lazurou. Když budu dobře hlídat a dřevo přetřu, hned jakmile začne šednout, můžu prvních pár let jen přetírat. Vypadat bude stále dobře. Zbrousit a pořádně přetřít stačí pak po 5 a více letech.

Ještě záleží na tom, jestli natírám plochu vodorovnou (terasa, stůl) nebo svislou (plot, pergolu).


3. DŘEVO NATŘU tmavším odstínem

Použiji výraznější a tmavší barevnou lazuru, třeba černou, tmavě šedou, červenou nebo šedobílou, odstíny do modra nebo tyrkysova. Opět platí, čím víc tmavší lazura bude, tím dřevo víc chrání a prodlouží se doba, kdy se mi líbí a nemusím jej udržovat.


4. DŘEVO NATŘU jinak

Třeba stálou barvou, tj. jednolitým barevným odstínem. Je to varianta, ale od mého požadavku „přirozeného“ vzhledu dřeva už hoodně vzdálená. Ani tento nátěr však nevydrží věčně a zvlášť na vodorovné ploše bude po nějakém čase praskat.

Nebo napustím olejem. Hodí se pro tvrdá dřeva, třeba teak nebo modřín, ale neposkytne mi na dlouho potřebnou ochranu před sluncem a šednutím. Ledaže bych svou plochu napouštěla tímto olejem rok co rok, což je věc docela drahá.

Také jej můžu ještě nalakovat. Kromě toho, že je lak hodně lesklý a uvnitř ani venku se mně osobně příliš nelíbí, chrání dřevo jen na povrchu. Lak vytvoří ochrannou vrstvu, ale nejde dál do dřeva. Když se poškrábe, ochranná vrstva se poškodí a dovnitř se dostává voda, slunce, písek a dřevo se poškodí.


4. DŘEVO NAPUSTÍM horkou fermeží

Horká rada od našeho truhláře. Tradiční fermež je v podstatě zahřátý lněný olej, kterým se dřevo dřív běžně napouštělo proti vodě a škůdcům. Dřevo stavební, ale i pracovní nebo hudební nástroje. Když jí dřevo 2-3x natřu, rozehřátá fermež póry dřeva roztáhne a vyplní. Zchladnutím ztuhne, povrch dřeva zpevní a zacelí proti vsakování vody a dalším nepříjemnostem. Jen jej musím nechat pořádně vyschnout, cca 24 hodin. Výsledné vytvrzení dřeva trvá cca týden.

Úprava je to dražší, můj plot bude však odolnější, než bez fermeže a tím pádem déle vydrží bez opravovacího nátěru. Jako povrchovou vrstvu mohu použít rozpuštěný včelí vosk, výše zmíněnou bezbarvou lazuru nebo jiný nátěr.

Další tip zvlášť na vodorovné povrchy je poté dřevo napustit lodním lakem, který je šitý na míru silnému větru, dešti i slané vodě. Je tedy i velmi odolný, jediný nedostatek je v silné vrstvě opravdu lesklého laku, který se prý ale časem mírně ochodí, získá patinu a povrch nepůsobí tak leskle.


5. POUŽIJU EXOTIKU a olej

Použiju co nejtvrdší, nejtrvanlivější (a také nejdražší) dřevo, třeba teak, massarandubu, cedr, akát nebo dub. Případně sibiřský modřín. A budu je rok co rok natírat olejovým nátěrem. Nevýhodou je cena. Výhodou je, že i když dřevo zešedne, mohu použít jen odšeďující nátěr a přírodní olej na dřevo. Je to drahé, ale přírodní.

Z jakého druhu dřeva je nejlepší si plot (nebo cokoliv jiného venkovního) udělat, se můžete těšit příště.





Užívejme si svůj obytný zevnějšek,

i když nevypadá zrovna tak, jak bysme chtěli!









Petra Petrovská

Návrhy a realizace interérů
























133 zobrazení0 komentářů
bottom of page