top of page

PRACOVNÍ DESKA V KUCHYNI

Když plánujete kuchyň a nevíte, jaký materiál zvolit a kolik bude stát




Nezapomeňte, že

plochu, kde vaříme, chceme

pevnou

tvrdou

neklouzavou

dobře omyvatelnou

stálobarevnou

a také,

aby se nám na ní dobře pracovalo

a aby ladila s celou kuchyní dohromady.


Chcemeli například hodně bílou kuchyň,

je dobré zvolit pro pracovní desku materiál, který je nenasákavý a dobře se čistí. Něco, na čem paprika, kurkuma nebo špenát nezanechají skvrny. Něco, do čeho se červené víno nevsákne.





Rychlý přehled, z čeho můžete vybírat

a jaká je pro vás ta nejlepší




1. Deska dřevěná

Pro nejpříjemnější dotek i pohled

Do kuchyni vybírejte tu, která je z tvrdého dřeva - nejčastěji dubu a buku. Ale i jasanu, třešně nebo ořechu, případně exotického teaku nebo mahagonu. Říká se jí spárovka a je lepená z hranolů průběžných (fix) nebo levnějších napojovaných (cink).

Aby se dřevo nepoškodilo vodou, nožem nebo potravinami, je deska v několika vrstvách napuštěná voskovým olejem nebo lakem. Povrch desky můžete mít úplně hladký nebo strukturovaný drsnější.


S levnějším lakem bude deska na povrchu odolnější a lesklejší. Může ale popraskat a odloupnout se. S přírodním voskovým olejem vynikne dřevo na pohled i na dotek. Vosk uzavře dřevo proti vodě, olej jej vyživí zevnitř a dobře se renovuje. Jen je třeba desku hned setřít od vody.





2. Deska laminátová

Nenáročná cenou, v mnoha podobách

Můžete ji mít v dekoru dřeva, mramoru, betonu nebo jednobarevnou.


Je to dřevotříska potažená vysokotlakým laminátem. S hranou mírně zakulacenou (postformingová hrana) nebo rovnou (ABS hrana). Největší dodavatelé kuchyňských desek u nás EGGER a KRONOSPAN používají výšku desky 38 mm. Zde jsou dekory desek EGGER s rovnou hranou. A zde KRONOSPAN s rovnou hranou.




3. Deska kompaktní

SLIM verze vaší pracovní plochy


Poslední horká novinka v designu kuchyňských a nábytkových desek. Je pevnější, odolnější a dražší, než předešlá dřevotříska. S tloušťkou jen 12 mm budete mít dřez i varnou desku v jediné rovině, snese horké hrnce i chemii.


Lisuje se za vysokého tlaku z několika vrstev papírů. Ty v různých barvách tvoří hranu desky, která tak může být kontrastní k horní ploše. Deska umožnuje mít perfektně začištěné otvory pro topení, instalace či zásuvky. Také vyřezávání ornamentů.

Vybírat můžete z opět z dekorů EGGER a KRONOSPAN.




4. Deska z kamene

Pro velmi luxusní vzhled vaší kuchyně

Včetně luxusní ceny. Doporučuji použít tam, kde vynikne kresba a struktura kamene S vysoce lesklým nebo matnějším povrchem. Kombinujte s jednoduchým prostorem i skřínkami. Podtrhněte podvícením desky. Různé druhy kamene můžete vidět například zde.


Kromě krásy slouží zároveň jako pracovní prkénko - můžete na něm krájet cibuli i klepat maso. Je velmi tvrdý, odolný vůči teplotě, chemii i poškrábání, bezúdržbový. Přesto pravidelným leštěníma a impregnací desce prodloužíte životnost. Dalším bonusem je možnost vyřezat dřez včetně vyspádované odkapávací plochy.




5. Deska z umělého kamene

Když chcete investovat do kvality

Je kompaktní, dokonale hladká, bezespará, luxusního vzhledu. Názvy Topgranit, Technistone, Silestone, Corian, a mnoho dalších schovávají v sobě směs drceného kameniva (křemene, žuly nebo i skla, porcelánu, popele), barevných pigmentů a spojující pryskyřice. Vzniklý materiál umožňuje formovat, zvlňovat, vyřezávat i prosvětlovat jakékoliv tvary.


V kuchyni oceníte designově čistý plynulý přechod desky do dřezu nebo odkapávací plochy. Příjemně zakulacené rohy či originálně tvarovanou celou kuchyň. Včetně nižší ceny oproti kameni přírodnímu.





Méně používané možnosti,

u kterých doporučuji

ještě o trochu více přemýšlet nad celkovým řešením kuchyně i charakterem prostoru. Materiálovým, barevným, stylovým. Jsou náročnější na výrobu, detail i cenu a měli byste vědět, proč je chcete. Nemusí být špatné, jen na mnoha příkladech mi přijde tak náročné řešení bez výsledného efektu. U skla a oceli chtějte precizně zpracované detaily.




6. Deska betonová

Pro industriální vzhled vaší kuchyně

Ideální i pro venkovní vaření. Na míru vám vylitá plocha, včetně třeba dřezu, je odolná, nerozbitná, případně lehce opravitelná. S leštěným nebo strukturovaným povrchem a vybraným odstínem betonu získáte originální vzhled.

Hledáteli levnější variantu, zvolte betonovou stěrku na silikátové nebo epoxidové bázi. Nanáší se na surovou desku, povrch se brousí a lakuje. Vybíráte z mnoha odstínů i struktur betonového vzhledu.




7. Deska z oceli

Pro nečekanou a originální kombinaci materiálů

Studenost oceli doporučuji vyvážit teplým okolím - dalším vybavením kuchyně a celým interiérem. Proto se mi líbí v historických a přitom jednoduchých prostorách.


Nerezový ocelový plech obaluje dřevotřískové jádro desky. Povrch je hladký a lesklý, maximálně teplotám i vodě odolný. Náchylný na poškrábání. Náročný na časté leštění.




8. Deska skleněná

Pro obdivovatele extra čistoty a studené elegance

Odolná teplotě, nožům i chemii. Čistá a elegantní. Hladká a studená. Deska z kaleného bezpečnostního skla se osazuje na nosnou desku - laminovanou dřevotřísku. Sklo můžete mít průhledné, matné, pískované nebo lakované. Také působivě podsvícené. Proto je dobré domyslet barevné sladění jádra a povrchu desky.


14 zobrazení0 komentářů
bottom of page