top of page

CO MAJÍ SPOLEČNÉHO VOLBY A LITOMYŠL?

Pozdrav ze srazu spolužáků


Co mají společného volby a Litomyšl? Právě že nic. Bez ohledu na výsledky voleb jdou zde veřejné peníze většinou tam, kam mají. Už 30 let. Alespoň na pohled. Centrum Litomyšle a celý veřejný prostor ve městě je upravený, kvalitní, příjemný a kultivovaný. Srdce architekta z tohoto města jásá už 30 let. Především však prostor slouží lidem, co tu žijí.

(Když jsem v tomto místě na fotce byla v cca roce 1997 poprvé s kolegy uprostřed zimy obhlédnout terén, byly tu polorozbořené zdi, neprostupné křoviny a staré ovocné stromy bývalé klášterní zahrady. Soutěž jsme nevyhráli, ale nově vybudovaná veřejná zahrada je krásná a příjemná, zvlášť v létě).


Když jsem doma řekla, že jedu na třídní sraz, který bude trvat od pátku do neděle a bude i prohlídka města, Tom se mi smál: "joo aha jasně že prohlídka, už ji vidím". Díky skvělé organizaci a úžasnému programu skvělých a úžasných spolužáků byla prohlídka celý víkend od rána do večera. V Litomyšli je toho tolik, že jsme stihli jen to základní. Zrodila se ale, s velkým nadšením všec, tradice zářijových víkendů s poznáváním měst, kde bydlí ostatní spolužáci.


Už když jsem byla ve škole, k Litomyšli se vzhlíželo jako k městu, které oslovuje pro stavbu veřejných budov a prostor dobré architekty a nebojí se veřejných soutěží. Ptala jsem se jak to, že se tahle linka daří držet tolik let, volby nevolby. Prý se spolu všichni porevoluční starostové baví a chodí pravidelně na pivo. A možná jsou i lidé spokojení.


Nejde o jména architektů ani ceny, kterých je tu taky dost, ale o prostor pro lidi, který díky této snaze vzniká. Je to knihovna, škola, plavečák, kostel, městská sportovní hala, hotel. Ale i park - klášterní zahrada, prostor u nádraží a supermarket nebo jen zázemí hřbitova.


Protože když vám ujede bus, je fajn mít před nádražím funkční a příjemné lavičky a květinovou zahradu. A v centru si mít kam zaparkovat kolo, čisté a vkusné veřejné wc, hezké odpaďáky, kvlitní dlažbu, precizní detaily. To všechno dělá veřejný prostor a to jak se v místě lidem žije.


Tohle je jen pozdrav z třídního srazu a

tip na výlet do příjemného města s nadprůměrnou koncentrací dobré architektury :).


Všechny stavby jednoduše najdete v LAMu, Litomyšlském architektonickém manuálu, i s trasami prohlídek. Když budete mít chuť na vzdělávácí procházku. Nebo se jen budete chtít o městě víc dozvědět.


Určitě tu najdete i doboru restauraci, jen ta pravá socialistická retro cukrárna na náměstí na rohu už bohužel není.

















28 zobrazení0 komentářů
bottom of page