top of page

LÍBÍ SE MI BETONOVÁ STĚRKA

Aktualizováno: 8. 11. 2021

Jaké jsou její druhy a na co si dát pozor, když po ní doma toužíme.




Líbí se mi vzhled pohledového betonu a lákají mě fotky ploch a místností s betonovou stěrkou. Chtěla bych mít doma taky takovou. Přemýšlím, kde všude - v koupelně, na stěně v obýváku, podlahu v předsíni, pracovní desku v kuchyni? Líbí se mi jednoduchý design, sjednocené povrchy beze spar, neutrální šedá, čisté plochy a málo detailů.




Nejvíc si celou v jemně betonovém povrchu představuju naši spodní koupelnu. A jak ji nechám nahodit epoxidovou směsí. Je tam jen wc a malé umyvadlo, kdyby byla i vana nebo sprcha, byla bych opatrná. Proč? A proč najednou epoxidová směs? Ta cementová by nám v koupelně totiž natáhla vodu, zflekatěla, popraskala a byla nakonec dost ošklivá.


To je stručně obsah mého dnešního příspěvku, kdo nemá moc času nebo nechce dál číst. Pro trpělivější zkusím vysvětlit jaké druhy stěrky se vzhledem betonu můžeme potkat a na co si při jejím výběru dát pozor, aby nám sloužila co nejlépe. Vše z mého jednoduchého pohledu architekta, který ji nemíchá, nenanáší, jen hledá, kde by šla použít.


Betonová stěrka je pojmenování pro povrchovou úpravu, která se dnes už běžně používá pro venkovní i vnitřní stěny, podlahy, stropy, ale i třeba pracovní desky v kuchyni nebo jakýkoliv jiný nábytek. Společný je u ní vzhled betonu. Je to plocha světle až středně šedé barvy s různými fleky a odřeninami. Většinou. Na své milovníky působí svěže, minimalisticky, technicky i syrově. Její složení s betonem nemá často nic společného, proto je pro tuto povrchovou úpravu vhodnější pojmenování imitace betonu.


Všem se šedé fleky líbit nemusí. Pro mě je to univerzální úprava povrchu, která v interieru vytvoří neutrální podklad a pomůže sjednotit roztříštěný prostor. Tím umožní vyniknout třeba kresbě dřeva jídelního stolu nebo struktuře tkaného koberce. Také elegantnímu tvaru nové sedačky či luxusní sprchové baterie. Ale i starožitnému rámu pozlaceného zrcadla nebo ruční malbě na kachličkách.




Sympatické je, že tato povrchová úprava nemusí mít jen vzhled betonu, ale i mnoho dalších odstínů, barev a struktur, podle toho, co je výrobce schopen namíchat a vytvořit podle našeho přání. Můžeme mít hrubou strukturu s trhlinami, vrypy nebo otisky. Také imitaci kovu, zlata, perleti nebo bronzu. Vysoce lesklý či naopak matný a drsný povrch. Anebo prostě jen hladkou a jednolitou plochu právě té barvy, kterou si vybereme a máme nejraději. Můžeme s její pomocí sjednotit předsíň a na ni navazující schodiště, když je neutrální a světlá. Nebo s ní oživit kuchyňskou linku, když ji natřeme na pracovní desku a na ni přiléhající zadní stěnu, když je její odstín výraznější.




Při jejím pořizování se vyplatí si dát pozor na:



1. SLOŽENÍ


Stěrka na bázi cementu


Tato stěrka obsahuje cementovou složku a proti vodě bývá chráněna jen slabou svrchní vrstvou laku, který má docela krátkou životnost. Navíc cement je nasákavý materiál a do prostředí kde působí voda (třeba do koupelny) je nevhodný. Firma Němec, jeden z dodavatelů těchto povrchů, na svém webu píše:


„Na našem trhu existuje mnoho technik používaných v koupelnách i ve sprchových koutech, ale naprostou většinu z nich je třeba v rámci finální úpravy lakovat. Zalakovaná plocha sice odolá působení vody, ale problém většinou vzniká v místě napojení na podlahu. Bohužel žádný těsnící pružný tmel nefunguje věčně a v okamžiku, kdy tmel přestane plnit svou funkci, začne voda vzlínat odspodu pod zalakovanou vrstvu. Vznikají tak mokré mapy a v další fázi se vytvoří puchýřky, které následně odpadnou. A výsledný dojem, stejně tak jako funkčnost, jsou nenávratně ztraceny. Na mnoha webových prezentacích je možno vidět koupelny navržené např. z Pandoma, Benátského štuku a jiných nasákavých materiálů. Dle našeho profesionálního mínění se jedná o velkou chybu. Takovéto koupelny jsou pěkné pouze po dokončení".

Tyto typy stěrek můžeme použít v klidu na podlahu, stěny, případně další povrchy v místnostech, kde voda není. I za kuchyňskou linku do kuchyně by to neměl být problém, pokud není v dosahu dřez. Pokud je (když vidím okolí dřezu našeho), použila bych raději takovou, která cementovou složku neobsahuje.




Stěrka na bázi epoxidu nebo polyuretanu


Je to hladká, protiskluzná a odolná plocha s uzavřeným povrchem díky obsahu epoxidu či polyuretanu, která vodu nesaje, je voděodolná sama o sobě a lakuje se případně jen kvůli lepší čistitelnosti. Výrobců je mnoho, výše zmíněná firma Němec vyvinula svoji vlastní recepturu Betonepox na bázi epoxidu, právě pro problematické prostředí koupelen. Obecně můžeme mít tyto stěrky téměř jakékoliv barvy vzorníku a jejich povrch lze doladit do výsledné podoby kovu, patiny, struktury tahů štětce, různých obtisků apod. Můžeme do nich dokonce vložit barevné třpytky, písky nebo kamínky. Stěrka může být však jen jednobarevná hladká. Pokud se vám líbí v koupelně betonové plochy, použijte právě tu.




2. PROVEDENÍ


Aby byla stěrka účelná, musí být provedená kvalitně. Aby byla provedená kvalitně, musí ji provést zkušená firma. Zajímejte se o záruku a servis, který vám vámi vybraná firma dává. Potkala jsem takovou, která dávala záruku jen na svrchní vrstvu stěrky a podkladovou vrstvu v podstatě odmítala provést. Přitom pro životnost a neporuchovost stěrky je podkladová vrstva zásadní. Pokud je provedená špatně, může se začít smršťovat a s tím popraská i svrchní vrstva. V koupelně pro místa vystavená vodě, jako je sprchový kout, plocha za umyvadlem a kolem vany, je třeba provést celkově více vrstev, než na místa kolem wc a plochy, které nejsou v přímém styku s vodou. Tyto vícevrstvé plochy jsou pak dražší.


Rizikovými místy jsou především: kouty, styk podlahy se stěnou, místa často vystavená vodě.




3. CENU


Stěrky obecně jsou dražší záležitost, jejich cena se pohybuje orientačně mezi 900,- až 3.000,- Kč za m2. Od levnější dekorativní na bázi cementu, kterou si dáte třeba jen za sedačku do obýváku až po ty nejdražší určené do sprchových koutů. Potkala jsem firmu, která nabídla jen 1/3 ceny velmi drahé konkurence. Ve výsledku se objevily na podlaze po běžném používání fleky, protože zpracovatel zapomněl provést 2 svrchní ochranné vrstvy. Které po reklamaci samozřejmě dodělal, ale při porovnávání nabídek s tím nepočítáte. Na druhou stranu elitní firma, která dělá prvotřídní stěrky si do vyúčtování může započítat i týdenní pobyt pro několik techniků v nedalekém hotelu.




To podstatné

Pokud se vám líbí koupelna ve vzhledu betonu a přemýšlíte, že na stěny i podlahu dáte právě stěrku, zajímejte se o druh a složení stěrky. Speciálně v místech, která přijdou do přímého styku s vodou. Tyto plochy by měly být na bázi epoxidu či polyuretanu a provedeny nebo ošetřeny jinak než ty, kde přímo voda nebude, a jsou také dražší. Chtějte, aby zpracovatel ideálně provedl i podkladové a vyrovnávací vrstvy nebo si je alespoň převzal. Nechtějte potom záruku jen na finální stěrku, ale i na podklad.


Pokud se chcete vyhnout rizikovým místům, vyberte pro podlahu některou velkoformátovou dlažbu s dekorem betonu, nejlépe s minimálními sparami a stěrku dejte třeba jen na stěny. Výsledný dojem bude i tak jednotný. Případně dejte dlažbu jen do sprchového koutu, ostatní plochy koupelny mohou být ve stěrce. Levnějším řešením pro „suché“ plochy může být nalepení fototapety nebo nanesení šedé strukturovací barvy, na které se po zavadnutí hladítkem vytvoří „betonová struktura“ (pro ty, kteří mají chuť strávit se stěrkou víkend: https://rekonstrukce.selfici.com/2018/11/imitace-betonove-sterky-svepomoci/).




Potřebujte se stěrkou poradit, máte další otázky či pochybnosti?












Petra Petrovská

Návrhy a realizace interérů


.








360 zobrazení1 komentář
bottom of page